Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Acasă / Shop / Uleiuri esențiale / Cuișoare
Cuișoare
- Eugenia caryophyllus syn. Syzygium aromaticum
- Clove Bud essential oil
Sursa: ORGANICĂ
de la 34,00 lei
Având efecte puternice de atenuare a durerii și inflamației, dar și de distrugere a agenților patogeni (microbi, bacterii, virusuri etc), uleiul esențial de Cuișoare este deseori folosit în preparate pentru igiena orală. Aceleași efecte analgezice îl recomandă și în dureri musculare sau articulare, iar acțiunea antibacteriană și antivirală îl recomandă în caz de infecții (viroze, gripă, infecții respiratorii, sinuzită, pnemonie, infecții urinare, toxiinfecții alimentare, infecții ale pielii etc). Bun ajutor pentru sistemul digestiv: crampe, flatulență, balonare, grețuri, vărsături).
Atenție! Pe internet circulă recomandarea de a fi folosit pe gingia bebelușilor, în perioadele de erupții dentare. Specialiștii contraindică folosirea uleiului esențial de Cuișoare la copii mai mici de 2 ani. Așadar, va sfătuim să apelați la alte metode de alinare a durerilor cauzate de erupțiile dentare și să nu folosiți ulei esențial de Cuișoare (nici diluat, și cu atât mai puțin nediluat).
Recomandat pentru
Arome compatibile
Asemenea condimentului, uleiul esențial de Cuișoare are o aromă dulce, fructată, iute, caldă.
Persoana asociată cu aroma uleiului esențial de Cuișoare este energică, plină de viață, dinamică. Este genul de persoană care trăiește și se exprimă la intensitate mare – când e entuziasmată de ceva, cu siguranță vor ști toți cunoscuții. Persoana Cuișoare iubește viața, e optimistă și mereu bine-dispusă. Foarte inteligentă și cu o mulțime de talente, persoana Cuișoare este de asemenea foarte practică și productivă, de obicei având o carieră de succes.
Categoric extrovertită, persoana Cuișoare are atâtea de spus despre ea, încât de multe ori monopolizează conversația, uitând că poate și ceilalți ar avea ceva de spus dacă li s-ar da șansa. Foarte materialistă, iubește să cheltuie bani pe vrute și nevrute, împrumută lucruri de la apropiați sau își găsește un partener de viață capabil să îi satisfacă toate poftele.
Mereu în căutare de plăceri, este de obicei o persoană cu bun gust, cunoscătoare a celor mai fine lucruri, de la artă, până la locuri sau mâncăruri.
Când e împovărată, persoana Cuișoare devine superficială, lipsită de răbdare, rea și nepoliticoasă. În astfel de stare, ajunge să considere că oamenii sunt la dispoziția ei doar pentru a fi folosiți, fără a ține cont de sentimentele acestora. Se va comporta ca un copil răsfățat, iar în relațiile amoroase va deveni geloasă și obsedată de control.
Uleiul esential de cuisoare
Cuișoarele aromatice folosite la mâncăruri sunt mugurii uscați și neexpandați ai florii unui arbore nativ din Insulele Moluce (aparținând de Indonezia). Uleiul esential de cuisoare este obținut din mugurii florii, culeși chiar înainte de a se deschide. Se mai poate obține ulei esențial și din frunze și din crenguțe, dar acestea nu au aroma atât de plăcută și, deci, nu sunt atât de uzuale precum cel din muguri.
Astăzi, culturile de arbori de cuișoare sunt răspândite în majoritatea țărilor tropicale, cu Madagascar, Zanzibar și Tanzania dominând comerțul mondial. Mugurii florii de cuișoare se dezvoltă la sfârșitul sezonului ploios și au formă lunguiață și culoare galben-verzuie; când devin rozalii, sunt culeși și distilați pentru obținerea uleiului esențial.
În mijlocul sezonului ploios, atmosfera caldă și umedă face ca mirosul arborilor de cuișoare să se răspândească pe toată suprafața insulelor unde cresc. Lipsa epidemiilor în Penang (stat malayezian) a fost atribuită aromei cu proprietăți medicinale a arborilor de cuișoare (agent antiseptic puternic); ca urmare, după ce coloniștii olandezi au distrus mare parte a arborilor, la începutul secolului al XVII-lea, populația băștinașă a început să se confrunte cu diverse boli virale și infecțioase.
Puterea cuișoarelor era cunoscută și de vechile civilizații romane, grecești și egiptene. Sfânta Hildegard von Bingen spunea că cuișoarele pot încălzi pe cei cărora le este frig și pot răci pe cei înfierbântați. În timpul Renașterii, pomezi cu cuișoare erau folosite pentru a preveni răspândirea epidemiilor și a ciumei.
Uleiul esențial de Cuișoare este bogat în fenoli, mai ales eugenol. Acest compus a fost izolat prima dată de către Jean-Francois Bonastre, un farmacist francez, în 1827; este unul dintre cei mai puternici fenoli, de până la 3-4 ori mai puternic decât celelalte.
La ce e util pe plan emoțional și energetic?
- Aduce senzația de căldură a sufletului și corpului
- Revigorează și stimulează mintea și simțurile
- Întărește încrederea în sine
- Întărește nădejdea și siguranța în timpul momentelor dificile sau schimbărilor neașteptate
- Util în momentele când ne simțim slăbiți emoțional și lipsiți de energia de a continua
- Țara de origineMadagascar
- Metoda de extracțieDistilare cu aburi
- Extras dinFlori (muguri neînfloriți, închiși)
- NotaMijloc
- Potrivit pentru copiiPeste 2 ani
- CuloareGalben pal
- ConsistențăMedie
- Intensitatea inițială a aromeiPuternică
- Durată de viață4-5 ani
- Aroma
Mai multe aici
- Precauții
Mai multe aici
Precauții
Risc moderat de iritare a mucoaselor și de sensibilizare a pielii. A nu se depăși concentrația de 0,5% pentru aplicare pe piele. A nu se folosi pe pielea sensibilă sau lezată.
Se recomandă a nu se folosi cutanat la copii mai mici de 2 ani.
Poate împiedica coagularea sângelui.
Risc de embriotoxicitate.
Folosit intern (prin ingerare), poate interacționa cu medicamente, printre care (dar nu limitat la acestea): unele analgezice opioide, anestezice, anticoagulante, anticonvulsive, antidepresive, medicamente chemoterapice, antagoniști ai receptorilor de estrogen, stimulanți ai sistemului nervos, inhibitori ai reverstranscriptazei.
Poate avea efecte negative în caz de afecțiuni precum hemofilie și alte boli de coagulare a sângelui, ulcer peptic, precum și în caz de operații chirurgicale (înainte sau după). Se recomandă evitarea folosirii prin ingerare a uleiului esențial de Cuișoare, în aceste situații.
- Păstrare
Mai multe aici
Păstrare
- A se păstra la loc răcoros (de preferință în frigider), uscat și ferit de lumină.
- A se păstra departe de îndemâna sau vederea copiilor.
- A se păstra departe de orice sursă de foc, deoarece uleiurile esențiale sunt inflamabile.
- A se păstra în ambalajul inițial sau în recipiente sterile de sticlă de culoare închisă.
- A se păstra cu capacul închis ermetic.
- A nu se folosi dacă sunt sesizabile modificări ale mirosului, culorii, texturii.
- După data expirării menționată pe ambalaj, recomandăm a nu folosi uleiurile esențiale în scop terapeutic (prin inhalare, aplicare cutanată etc), ci doar pentru curățenie.
- Analizele chimice
Mai multe aici
REȚETE ȘI IDEI...
Aroma sărbătorilor de iarnă
Recrează oricând aroma sărbătorilor de iarnă, în difuzorul din casa...
Vezi detaliiÎncălzește-ți picioarele
Știi senzația aceea de picioare înghețate, care nu trece, oricâte...
Vezi detalii”Ceai” Chai pentru difuzor
Recrează aroma caldă a ceaiului condimentat specific subcontinentului indian. Dar...
Vezi detalii
La ce e util pe plan fizic?
- Sistemul nervos
- Sistemul endocrin
- Sistemul imunitar și circulator
- Piele, țesuturi
- Sistemul osos și muscular
- Sistemul respirator
- Sistemul digestiv
- Curățenie și menaj
Sistemul nervos
Aroma sa caldă poate fi reconfortantă pentru simțuri, mai ales în combinație cu uleiuri echilibrante emoțional, precum Trandafirul, Geranium, Neroli etc. Studiile* au pus în evidență potențialul său de a acționa împotriva bolilor neurodegenerative.
Unele surse îl indică a avea potențial antidepresiv. Dar, totodată, poate interacționa negativ (ingerat sau aplicat topic) cu medicamentele antidepresive, deci se recomandă a nu se folosi concomitent cu acestea.
Este binecunoscut datorită abilității sale de a amorți terminațiile nervoase. Deoarece are efect anestezic, este des recomandat în caz de dureri de dinți, ulcerații bucale, precum și în nevralgii, dureri artritice sau reumatice.
Atenție! Pe internet circulă recomandarea de a fi folosit pe gingia bebelușilor, în perioadele de erupții dentare. Specialiștii contraindică folosirea uleiului esențial de Cuișoare la copii mai mici de 2 ani. Așadar, va sfătuim să apelați la alte metode de alinare a durerilor cauzate de erupțiile dentare și să nu folosiți ulei esențial de Cuișoare (nici diluat, și cu atât mai puțin nediluat).
*Dorene Petersen, Presentation: Clinical Use of Aromatherapy for Brain Health: 7 Essential Oils. August 9, 2017, New Brunswick, NJ. Alliance of International Aromatherapists 2017 Conference. AIA 2017 Conference Proceedings page 221-222.]
Sistemul endocrin
Uleiul esențial de Cuișoare are puterea de a crește energia și de a îmbunătăți funcționarea glandelor.
Sistemul imunitar și circulator
Prin prisma efectelor sale antivirale, antibacteriene și antifungice, se poate considera că uleiul esențial de Cuișoare are rol de sprijinire a sistemului imunitar, mai ales combinat cu alte uleiuri cu acțiuni similare – Lămâie, Tămâie, Manuka, Cimbru etc.
Studiile au demonstrat efectul său antibacterian împotriva bacteriilor ce cauzează infecții urinare sau de piele, infecții respiratorii, toxiinfecții alimentare, infecții intestinale.
Piele, țesuturi
Util în caz de infecții ale pielii, acnee, ciuperci de piele, piciorul atletului, vânătăi și arsuri. Un studiu a pus în evidență puterea sa repelentă împotriva țânțarilor. Deoarece poate fi iritant pentru piele, se recomandă combinarea lui cu uleiuri mai blânde, precum Lavandă, Santal etc.
Sistemul osos și muscular
Unul dintre uleiurile cele mai recomandate în caz de artrită, reumatism, dureri de sciatică, nevralgii, dureri musculare sau articulare.
Sistemul respirator
Recomandat pentru prevenirea răcelii și gripei, precum și a altor afecțiuni transmise viral. Util în caz de bronșită, astm, infecții ale tractului respirator, sinuzită, pneumonie etc.
Sistemul digestiv
Cealaltă întrebuințare renumită a Cuișoarelor (în afară de capacitatea de a amorți terminațiile nervoase) este pentru sistemul digestiv. Folosit în comprese, băi, masaj abdominal și clătiri bucale, uleiul esențial de Cuișoare tonifiază sistemul digestiv, atenuează spasmele și crampele din intestin, ajută la controlul grețurilor și vărsăturilor, ajută digestia și atenuează respirația urât mirositoare (halena).
Curățenie și menaj
Uleiul esențial de Cuișoare este un adaos excelent în amestecurile destinate curățeniei locuinței. Poate fi amestecat cu alte uleiuri cu proprietăți similare, precum Litsea, Eucalipt, Arbore de ceai, Lămâie, Brad etc.
Andrea T (proprietar verificat) –
Am tot difuzat in casa zilele acestea ulei esential de Cuisoare, pentru a tine departe virusii care tot apar in perioada aceasta friguroasa, iar pana acum este totul ok 😉
Gabriela (proprietar verificat) –
Dureri de dinti, „anesteziaza” durerea
Difuzat pt suport imunitar alaturi de tamaie
Gabriela (proprietar verificat) –
L.am folosit cu succes dupa extractie dentara.
1 pic in putin bicarbonat si apoi in jumatate pahar cu apa, am facut gargara
aditza_82 (proprietar verificat) –
L-am folosit intr-un blend pt dureri de spate si difuzat in casa, pt suport imunitar.
Dana N (proprietar verificat) –
Am făcut apa de gura cu ulei de cuisoare. E uleiul igienei . Am ameliorat durerea gingiile , folosind acest ulei.
veronica nita –
foarte bun in starile emotionale.
gabriela_dima2008 (proprietar verificat) –
Difuzez des pe perioada iernii pentru a tine la distanta racelile. Uneori cu tamaie, alteori cu arbore, lamaie. Depinde si cum ne vine pe moment
Turturica Monica (proprietar verificat) –
Am folosit de curand cu succes ue de Cuisoare impreuna cu Manuka si Maghiran in inhalatorul oral FUM pentru durere in gat. Absolut FANTASTIC!!! A doua zi dimineata nu ma mai durea gatul deloc si in seara de dinainte mi a si schimbat complet starea de spirit si mi a limpezit mintea, desi tinta fusese durerea de gat.
Andreea –
Chiar are efect anestezic!!!
Moise Mihaela (proprietar verificat) –
Miroase cald, dulceag, foarte placut :).