Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Acasă / Shop / Uleiuri esențiale / Busuioc
Busuioc
- Ocimum basilicum ct. linalool
- Sweet Basil essential oil
Sursa: Cultură ORGANICĂ
de la 35,00 lei
Probabil toată lumea cunoaște gustul și aroma dulce-picantă a busuiocului, plantă aromatică des întâlnită în arta culinară. Uleiul esențial de Busuioc, însă, conține anumiți compuși volatili ce nu se regăsesc în plantă, ci se formează în timpul distilării. Acești compuși volatili puternici dau uleiului esențial o aromă ușor diferită de cea a ierbii aromatice, precum și întrebuințări terapeutice distincte.
Uleiul esențial de Busuioc ct. linalool este des folosit pentru a atenua dureri și inflamații: dureri de mușchi și articulații, dureri de cap, de urechi, reumatice, etc. Foarte revigorant, este de folos creierului prin stimularea cognitivă și a concentrării, și limpezirea minții. Ajută sistemul respirator prin subțierea mucozităților și reducerea febrei. Tonifică sistemul digestiv și îi oferă suport în toate neplăcerile sale. Acționează ca repelent (împotriva insectelor). Cercetările au evidențiat potențialul său antibacterian – luptă eficient cu tulpini ale bacteriei E.coli rezistente la mai multe medicamente. Astfel, poate fi un adaos valoros la produse de curățenie, precum săpunuri lichide, spray-uri pentru suprafețele din bucătărie etc.
Recomandat pentru
Arome compatibile
Fiind un ulei ierbos, se combină bine cu alte uleiuri din aceeași categorie – Mentă, Lavandă, Măghiran, Salvie etc. Uleiurile dulci, precum Geranium, Ylang-Ylang, Bergamotă, Portocală dulce etc, scot în evidență notele dulci ale Busuiocului, pe când citricele precum Lămâie, Lime, Grapefruit subliniază caracterul proaspăt, fructat. Notele condimentare, picante, pot fi potențate prin amestec cu uleiuri picante: Piper Negru, Ghimbir, Cuișoare, Nucșoară etc.
Busuiocul corespunde tipului de persoană antreprenoare, care vede oportunități în orice colț pe care alții îl văd sec. Flerul, ambiția, determinarea și spiritul întreprinzător îl vor ajuta pe Busuioc să ajungă acolo unde își dorește, pe căi cinstite și fără a produce pagube (de orice fel) în jurul său.
Înzestrat de natură cu o anume înțelepciune specială, Busuiocul este de asemenea tipul persoanei norocoase. Scăpând deseori la limită din situații dificile, Busuiocul pare să fie protejat de divinitate în situații de criză și cu siguranță poate afirma ”cineva acolo sus mă iubește”.
Sincer și deschis, Busuiocul se exprimă direct și fără menajamente. Poate părea uneori condescendent, dar nu are intenții ascunse sau rele, ci, din contră, el/ea consideră că face celuilalt o favoare prin acest fel direct de exprimare și acțiune.
Busuiocul poate fi considerat protectorul ideilor, al imaginației și al liberului arbitru. Nu judecă, nu critică și nu vorbește de rău despre nimeni și nimic, considerând că toate își au locul și rostul lor pe acest pământ și că toate se întâmplă cu un motiv. Probabil această credință este la baza optimismului său înnăscut. Înțelepciunea sa îi permite să se avânte pe târâmuri necunoscute; Busuiocul corespunde, de multe ori, tiparului poetului neînțeles, al artistului excentric.
Partea sordidă, ascunsă, a vieții îl fascinează pe un Busuioc, pe care îl putem găsi pe căi greșite, vizavi de care o persoană mai puțin aventuroasă s-ar cutremura. Mergând deseori pe linia subțire între ce se cuvine și ce nu, Busuiocul poate cădea de partea greșită a liniei, intrând în buclucuri și probleme care mai de care. Nu e un lucru neobișnuit pentru un Busuioc să se îndrepte spre dezastru, confuzie și nebunie.
Partea academică îl atrage pe Busuioc mult mai mult decât cea sportivă. Pe noptiera lui, vei găsi cu siguranță atât cărți de filozofie, cât și despre lucruri ezoterice, precum tantra. Busuiocul crede în uniunea dintre corp, minte și spirit, inclusiv în ceea ce privește partea sexuală. Pentru o persoană Busuioc, sexul este sinonim cu spiritualitatea, iar căsătoria este mai degrabă un angajament mental, pe care îl va lua foarte în serios.
Această atracție a Busuiocului pentru misterios și spiritualitate poate lua multe forme. De exemplu, se poate alătura diverselor grupuri religioase, poate chiar și sectelor; poate deveni foarte implicat într-o anume credință sau religie; poate explora, prin meditație. În cazurile cele mai rele, se va îndrepta chiar și către substanțe halucinogene, stupefiante, psihotrope, în călătoria lui spre paranormal, suprareal și comunicare spirituală.
Busuiocul e intelectualul, mătușa excentrică, toți cei care sunt extrem de înflăcărați de pasiune. Toți aceștia pot fi personalități de tipul Busuiocului: cei care luptă pentru crezul lor și pentru dreptul de a fi ceea ce sunt, dar care sunt totodată suficient de inteligenți pentru a renunța atunci când văd că nu au șanse de câștig. Busuiocul e fermecătorul iubitor de viață, plin de jovialitate, în ciuda înfățișării sale calme, uneori taciturne.
Ulei esential de Busuioc ct linalool
La eArome.ro, găsiți ulei esential de busuioc chemotip linalool. Busuiocul este una dintre plantele care produce mai multe tipuri de uleiuri esențiale, cu compuși dominanți diferiți, denumite chemotipuri. Fiecare are proprietăți și întrebuințări diferite.
Numele său provine din termenul grecesc okimon, care înseamnă ”repede”, probabil aluzie la viteza sa de creștere, și din latinescul basileus, care înseamnă ”rege”. Astfel, busuiocul mai este cunoscut și drept ”plantă regală” sau ”regele mirodeniilor”. Aluzia la regalitate provine probabil din legenda conform căreia busuiocul a crescut pe locul unde Împărații Constantin și Elena au descoperit Sfânta Cruce.
În Europa, el este un simbol al fertilității, deși în Creta este asociat cu răul și moartea. Grecii antici credeau că, atunci când se semăna busuioc, trebuiau aduse cuvinte de ocară, altfel planta nu creștea. Astfel, în limbajul florilor din secolul al XIX-lea, busuiocul a ajuns să simbolizeze ura; în limba franceză există expresia ”semer le basilic”, care înseamnă ”a semăna discordie”.
În unele părți ale Africii, este folosit pentru a alunga ghinionul.
În Nepal și India, busuiocul este o plantă sacră oferită ca ofrandă către Krishna, un zeu salvator al lumii. Este plantat în jurul templelor și pus în mâinile morților, pentru a-i proteja în trecerea la viața de apoi. Originar din India, se presupune că a pătruns în Europa cândva prin secolul al XVI-lea. Astăzi, este folosit foarte des în rețete mediteraneene și asiatice.
La ce e util pe plan emoțional și energetic?
- Limpezește și stimulează mintea și concentrarea
- Crește încrederea în sine
- Îmbunătățește motivația
- Protejează de energiile negative
- Stimulează anduranța și vigoarea
- Țara de origineEgipt
- Metoda de extracțieDistilare cu aburi
- Extras dinFlori, frunze
- NotaVârf
- Potrivit pentru copiiDa
- CuloareIncolor, limpede, transparent
- ConsistențăFluid, apos
- Intensitatea inițială a aromeiMedie
- Durată de viață3-4 ani
- Aroma
Mai multe aici
- Precauții
Mai multe aici
Precauții
Busuiocul este una dintre plantele care, în funcție de locul unde crește, poate genera mai multe chemotipuri de ulei esențial (adică uleiuri esențiale în care compusul predominant este diferit). Dintre acestea, două sunt mai des întâlnite: Ocimum basilicum ct. linalool și O. basilicum ct. estragol.
Chemotipul estragol (methyl chavicol) conține peste 73% estragol și are potențial carcinogen. De asemenea, poate inhiba coagularea sângelui. Prezintă riscuri mari dacă e folosit prin ingerare. Acest chemotip nu ar trebui să fie folosit în aromaterapia domestică. eArome.ro nu comercializează acest chemotip.
Chemotipul linalool – cel comercializat de eArome.ro – este mult mai blând și nu are contraindicații cunoscute. Robert Tisserand și Rodney Young recomandă o concentrație maximă de 3% pentru aplicare pe piele, în cazul unui conținut de 15% eugenol. Procentul de eugenol poate să difere de la un lot la altul, așa că vă recomandăm să verificați analizele chimice afișate pe site în funcție de lot.
- Păstrare
Mai multe aici
Păstrare
- A se păstra la loc răcoros (de preferință în frigider), uscat și ferit de lumină.
- A se păstra departe de îndemâna sau vederea copiilor.
- A se păstra departe de orice sursă de foc, deoarece uleiurile esențiale sunt inflamabile.
- A se păstra în ambalajul inițialsau în recipiente sterile de sticlă de culoare închisă.
- A se păstra cu capacul închis ermetic.
- A nu se folosi dacă sunt sesizabile modificări ale mirosului, culorii, texturii.
- După data expirării menționată pe ambalaj, recomandăm a nu folosi uleiurile esențiale în scop terapeutic (prin inhalare, aplicare cutanată etc), ci doar pentru curățenie.
- Analizele chimice
Mai multe aici
REȚETE ȘI IDEI...
Durere de cap de la stres și încordare
Dacă suferiți de dureri de cap datorate stresului și încordării,...
Vezi detaliiOtită și dureri de urechi
Tratați durerile de urechi cu seriozitate, căci orice infecție se...
Vezi detaliiRepelent – uleiuri esentiale impotriva insectelor
Într-o sticluță de 5 ml, amestecați următoarele uleiuri esentiale impotriva...
Vezi detalii
La ce e util pe plan fizic?
- Sistemul nervos
- Piele, țesuturi
- Sistemul osos și muscular
- Sistemul respirator
- Sistemul digestiv
- Sistemul de reproducere
Sistemul nervos
Efect excelent asupra creierului – stimulează intelectul și performanța cognitivă, limpezește mintea, ajută concentrarea și înlătură oboseala mentală. Conferă vigoare, putere, rezistență, atât fizică, cât și psihică. Combinați-l cu rozmarin, Lămâie, Litsea, Eucalipt globulus, Ghimbir. Datorită acestor acțiuni, unii specialiști recomandă ca Busuiocul să fie folosit cu preponderență în timpul zilei și mai puțin seara.
Alungă depresia, anxietatea. Calmează isteria. Combinați-l cu Geranium, Lavandă, Neroli, Măghiran, citrice.
Ajută la înlăturarea simptomelor fizice ale stresului, precum dureri de cap, încordare musculară, neplăceri digestive, dificultăți respiratorii, tuse.
Pentru dureri de cap, poate fi combinat cu succes cu Tămâie și Lavandă. ATENȚIE! Busuiocul e cunoscut ca hipertensiv, deci poate crește tensiunea arterială; a nu se folosi dacă durerile de cap sunt asociate cu sau datorate hipertensiunii.
Piele, țesuturi
Fiind tonic și antiseptic, poate fi folosit pentru probleme ale pielii, precum acnee, excoriații (ulcerații ușoare, superficiale ale pielii sau mucoaselor). Poate fi inclus cu succes în amestecuri pentru ameliorarea înțepăturilor și mușcăturilor de insecte, precum și pentru ținerea acestora la distanță (efect repelent). Unele surse îl recomandă pentru sănătatea părului, combinat cu Rozmarin, Lavandă și jojoba sau ricin.
Sistemul osos și muscular
Combinat cu Lavandă, Piper Negru și Măghiran, și diluat corespunzător, face un amestec formidabil pentru masaj și/sau baie, pentru suprastimulare musculară, dureri, contracturi și încordare musculară.
Are reputația de a reduce cantitatea de acid uric din sânge, putând fi așadar util în ameliorarea gutei. Reumatismul poate fi și el ameliorat cu ajutorul uleiului esențial de Busuioc.
Sistemul respirator
Ajută la desprinderea mucozităților de pe tractul respirator. Reduce febra. Alegere excelentă în caz de bronșită, răceală, gripă, tuse, sinuzită. Efectele sale s-au remarcat mai ales în cazul răcelilor manifestate în piept, cu tuse spastică, dureroasă, puternică; poate fi combinat cu Lavandă, Salvie, Fenicul, etc. Poate fi folosit prin inhalare, masaj sau la băi (nu uitați să diluați și în apa de baie).
Sistemul digestiv
Stimulează apetitul și tonifică sistemul digestiv. Ajută digestia și eliminarea gazelor din intestine (flatulență). Ameliorează sughițul, greața, arsurile la stomac, crampele. Ajută combinarea lui cu alte uleiuri digestive, precum Ghimbir, Mentă, Cardamon, Coriandru, Fenicul, etc. și/sau Mușețel Roman. În caz de greață și vărsături, puneți o picătură pe o batistă sau un șervețel și inhalați încet; poate fi combinat cu Mentă, Ghimbir, Lămâie.
Sistemul de reproducere
Poate atenua crampele uterine. Stimulează fluxul menstrual. Unele surse îl contraindică în timpul alăptării; nu am găsit suficiente informații pentru a confirma sau infirma această ipoteză.
veronica nita –
busuiocul impreuna cu lavanda m au ajutat intr o durere de cap si stare maxima de anxietate, dupa cateva mirosiri direct din sticluta, am inceput sa ma relaxez si destind.
Andreea (proprietar verificat) –
Aplicat cu suces in caz de dureri de urechi, otita, alaturi de lavanda
Buraga Lenuta –
O aroma foarte puternica dar placuta. Ajunge doar 1 picatura pe o buc. De vata, o pun in ureche si gata cu durerea de urechi!! E super.
Theuerkauf Mihaela (proprietar verificat) –
Foarte util acest ulei. Il folosesc cu succes pt dureri de cap si nu numai.
Turturica Monica (proprietar verificat) –
Minunat pentru inviorarea starii de spirit sau dimineata cand esti somnoros si morocanos ???
Andreea –
Face minuni contra durerilor musculare!